Mogelijkheden

Opbaring thuis:

Thuis opbaren is in veel gevallen heel goed mogelijk. Veel mensen vinden het fijn dat hun dierbare in de eigen omgeving kan blijven in de dagen voor het definitieve afscheid. Daarnaast helpt het bij de rouwverwerking.

Voor de opbaring is een koeling gebruikelijk, maar we zien steeds vaker dat men kiest voor lichte balseming (thanatopraxie). Het voordeel van balseming is dat het lichaam natuurlijker oogt en niet koud aanvoelt. Een koeling geeft doorgaans wat geluid en deze is bij balseming niet nodig. Ook de temperatuur in huis mag gewoon normaal blijven.

Opbaring elders:

Wanneer thuis opbaren niet gewenst of niet mogelijk is kunt u kiezen voor een uitvaartcentrum of rouwkamer in de omgeving. Een 24- uurs kamer geeft u de gelegenheid uw dierbare op ieder tijdstip te bezoeken. Er zijn ook uitvaartcentra waar vooraf een afspraak moet worden gemaakt voor u uw dierbare kunt bezoeken. De meeste crematoria beschikken ook over een uitvaartcentrum.

Cremeren:

Er zijn verschillende crematoria in de regio waar u een keuze uit kunt maken. Sommige zijn alleen geschikt voor kleinere gezelschappen (tot ca 55 personen) en andere bieden plaats voor grotere gezelschappen.

Ook bij cremeren is er een keuzemogelijkheid:

  • Stille crematie – hierbij zijn geen nabestaanden of andere belangstellenden aanwezig.
  • Intieme crematie – hierbij is een gering aantal mensen aanwezig (veelal max. 10 p).
  • Crematie met afscheidsdienst – met of zonder gebruik horecagelegenheid.

Begraven:

  • Dicht bij huis op een gemeentelijke begraafplaats of misschien kiest u voor een Christelijke-, Katholieke-, Joodse- of Islamitische begraafplaats. 
  • Op een natuurbegraafplaats zoals Natuurbegraafplaats Huis ter Heiden te Moer of Natuurbegraafplaats Heidepol te Arnhem. Meer informatie over natuurbegraafplaatsen vindt u op www.natuurbegravennederland.nl.

Het staat u vrij om de afscheidsdienst of condoleance op een andere locatie te laten plaatsvinden. Dit kan in een dorpshuis, de bijzaal van de kerk, een geliefde horecalocatie etc.